2016-12-22
Jesienią trzeba jeść więcej?
W okresie jesiennym wiele osób odczuwa spadek motywacji, senność i typową chandrę. Najchętniej ukrylibyśmy się pod kocem z tabliczką czekolady. Gdy liście zaczynają spadać z drzew, zwalnia nasz metabolizm, a organizm potrzebuje więcej pożywienia, gdyż robi niejako „zapasy” na zimę. W tym czasie trzeba szczególnie zadbać o swoją dietę. Co jeść, żeby nie przytyć, ale mieć energię? Same smakołyki!
Nie więcej, ale lepiej
W momencie, gdy nasz organizm chce gromadzić zapasy, mamy tendencje do podjadania, spożywania nadmiernej ilości słodyczy czy niezdrowych tłuszczów. Niestety taka dieta nie tylko spowoduje przybranie na wadze, ale także będzie przyczyną senności, zmęczenia, złego samopoczucia, wzrostu poziomu cholesterolu i jednocześnie osłabi naszą odporność. Cała tajemnica tkwi w tym, by nie jeść więcej, ale lepiej, zgodnie z naturalnym rytmem. Jesienią należy sięgać głównie po rozgrzewające posiłki, pełne witamin, minerałów i dobrych tłuszczów.
Sezonowe warzywa i owoce
Cenne składniki odżywcze, które zapewnią nam energię i prawidłowe funkcjonowanie organizmu ukryte są w sezonowych warzywach i owocach. Jesienią warto sięgnąć po świeże gruszki, śliwki czy jabłka. Warto gotować rozgrzewające zupy z kalafiora, dyni czy marchewki. Można dodać odrobinę imbiru czy inne przyprawy korzenne. To wspaniała mieszanka smaku i aromatu, który zapewni nam doskonałe rozgrzanie po chłodnym dniu. Jednocześnie zupy są bardzo pożywne, więc zaspokoimy swój głód, bez budowania tkanki tłuszczowej.
Dobre tłuszcze i witaminy
Odporność jesienią ma wielkie znaczenie, dlatego warto zdecydować się na dobre tłuszcze, które ją wzmacniają i wspomagają pracę mózgu. Przyda nam się także witamina D i C, magnez, żelazo i inne składniki mineralne. W tym celu należy koniecznie przygotować posiłki z ryb. Łosoś, tuńczyk, makrela i śledzie to podstawowe źródło dobrych tłuszczów, nie można o tym zapominać, komponując swoje codzienne menu. Jesienna dieta jest ciepła, kolorowa i daje możliwość stworzenia fantazyjnych potraw. Warto się pobawić w ciekawe kompozycje i zadbać o swoje zdrowie oraz sylwetkę. Zamiast objadać się czekoladą, lepiej chrupać marchewkę, która poprawia nasz wzrok i urodę!
Nie więcej, ale lepiej
W momencie, gdy nasz organizm chce gromadzić zapasy, mamy tendencje do podjadania, spożywania nadmiernej ilości słodyczy czy niezdrowych tłuszczów. Niestety taka dieta nie tylko spowoduje przybranie na wadze, ale także będzie przyczyną senności, zmęczenia, złego samopoczucia, wzrostu poziomu cholesterolu i jednocześnie osłabi naszą odporność. Cała tajemnica tkwi w tym, by nie jeść więcej, ale lepiej, zgodnie z naturalnym rytmem. Jesienią należy sięgać głównie po rozgrzewające posiłki, pełne witamin, minerałów i dobrych tłuszczów.
Sezonowe warzywa i owoce
Cenne składniki odżywcze, które zapewnią nam energię i prawidłowe funkcjonowanie organizmu ukryte są w sezonowych warzywach i owocach. Jesienią warto sięgnąć po świeże gruszki, śliwki czy jabłka. Warto gotować rozgrzewające zupy z kalafiora, dyni czy marchewki. Można dodać odrobinę imbiru czy inne przyprawy korzenne. To wspaniała mieszanka smaku i aromatu, który zapewni nam doskonałe rozgrzanie po chłodnym dniu. Jednocześnie zupy są bardzo pożywne, więc zaspokoimy swój głód, bez budowania tkanki tłuszczowej.
Dobre tłuszcze i witaminy
Odporność jesienią ma wielkie znaczenie, dlatego warto zdecydować się na dobre tłuszcze, które ją wzmacniają i wspomagają pracę mózgu. Przyda nam się także witamina D i C, magnez, żelazo i inne składniki mineralne. W tym celu należy koniecznie przygotować posiłki z ryb. Łosoś, tuńczyk, makrela i śledzie to podstawowe źródło dobrych tłuszczów, nie można o tym zapominać, komponując swoje codzienne menu. Jesienna dieta jest ciepła, kolorowa i daje możliwość stworzenia fantazyjnych potraw. Warto się pobawić w ciekawe kompozycje i zadbać o swoje zdrowie oraz sylwetkę. Zamiast objadać się czekoladą, lepiej chrupać marchewkę, która poprawia nasz wzrok i urodę!
Pokaż więcej wpisów z
Grudzień 2016